Architecten in de dop

13 februari 2019

Architecten in de dop

Kinderen van de BSO van Sinne kinderopvang helpen Tom de architect aan het beste idee van Leeuwarden voor een perfecte speeltuin. Het beste ontwerp - van de kinderen van BSO Johan de Walestraat - heeft een 'meet and greet' met de architect Tom Smits van TWA architecten gewonnen tijdens een excursie in de Blokhuispoort. 

Het beste speeltuin-idee
Kinderen groeien op in een wereld waar alles mogelijk lijkt. Wil je iets weten, zoek het op via Youtube; wil je wat laten zien, maak een film of vlog je verhaal. De BSO kinderen van Sinne hebben van architect Tom via een vlog de vraag gekregen om een speeltuin te ontwerpen. Want wie weet er nu beter wat de kinderen willen, dan de kinderen zelf? Dat kinderen blij worden van bouwen, blijkt wel uit het enthousiasme waarmee dit project is ontvangen. De BSO kinderen konden hun eigen droomspeeltuin bouwen onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers van Sinne. 

De ontwerpsessie blijft niet alleen bij het bouwen van een maquette, de kinderen hebben het resultaat vastgelegd met film of vlogs. Er zijn immers vele mogelijkheden om kinderen bij te brengen hoe leuk architectuur kan zijn, maar via film en door het zelf te doen spreekt dit toch wel het meeste aan. Daarom heeft Tom de kinderen een vlog gestuurd, waarin hij zijn vraag naar de kinderen uitlegt en een beroep doet op hun creativiteit. 

Architecten in de dop
Dat kinderen blij worden van het maken van deze maquette en het bouwen van een speeltuin is niet verwonderlijk. Duplo, Lego, Kapla en houten blokken behoren tot de standaarduitrusting van elk kind. En wie hoort hoe een vierjarige uitlegt waarom zijn speeltuin een trap moet hebben op het dak van het houten kasteel en een brug langs het voetbalveldje als muur, kan niet anders doen dan concluderen dat er in elk kind een potentiële architect schuilt. 

Uit de verschillende vlogs met de meest uiteenlopende speeltuin-ideeën van de BSO kinderen heeft Tom Smits van TWA architecten de lastige keuze gekregen hier een winnaar uit te halen. Dit is gelukt! Uit de inzendingen is een top drie gekozen, waaruit BSO Sinne Johan de Walestraat als winnaar uit de bus gekomen is.

Meet and greet
De ontmoeting met architect Tom door de winnende BSO kinderen, was op dinsdag 12 februari. Tijdens de excursie door de Blokhuispoort konden zij al hun vragen aan architect Tom stellen. De verhalen over de verbouwing van de Blokhuispoort werden afgewisseld met de spannende verhalen uit de tijd dat dit nog een gevangenis was en boeven hier in de cellencomplexen zaten. Vooral de ontvangstcel met de vele teksten op de muur, heeft indruk gemaakt op de aanwezige kinderen. 


 

Vorige Volgende