Nieuws

2020-09-24 10:37:00

Creatief met roosters in Coronatijd

24 september 2020

Hoe gaan wij om met personeelstekort én het behoud van kwaliteit van kinderopvang? Daarover werd Laura Hollander (Manager Kind Centra bij Sinne kinderopvang) geïnterviewd door Omrop Fryslân.

Hierin verteld zij onder meer dat we in deze coronatijd creatief moeten zijn met roosters en hebben de GGD gevraagd sommige eisen aan medewerkers te verspoepelen. 

Beluister het interview

Artikel op nieuwssite van Omrop Fryslân:

Kinderopvang Sinne Leeuwarden: creatief met roosters in coronatijd
22 sep 2020 - 17:26 


Kinderopvangorganisatie Sinne in Leeuwarden trekt alle registers open om de kwaliteit van de opvang op peil te houden, In de afgelopen weken zijn er veel ziekmeldingen bij gekomen vanwege het coronavirus. Om de roasters op de bijna veertig locaties rond te krijgen, vraagt Sinne aan de GGD sommige eisen aan medewerkers te versoepelen. Sinne heeft dagopvang en BSO.

Sinne Kindercentra in Leeuwarden heeft ongeveer vierhonderd medewerkers. De laatste tijd is de uitval zo ongeveer acht procent. Om de roosters rond te krijgen op de bijna veertig locaties, vragen ze aan de GGD sommige eisen aan de medewerkers wat soepeler toe te passen.

Extra diensten
Het is een hele klus om de roosters rond te krijgen, vertelt manager Kindcentra bij Sinne Laura Hollander. De coronaziekmeldingen komen bovenop de reguliere afwezigheid door verlof, vakantie of andere ziekten. Ze lossen het tot nu toe op door collega's extra diensten te laten draaien.

Geen taaleis meer
Onder Sinne vallen locaties voor dagopvang en voor buitenschoolse opvang. De regels zijn vrij stringent. Als het moet, mogen ze die loslaten, door bijvoorbeeld een taaleis te laten varen. Daarvoor doet Sinne opnieuw een beroep op de coulanceregeling van de GGD. In maart en april hebben ze al eens eerder een beroep gedaan op deze regeling.

Nieuw personeel
Sinne probeert middels een wervingscampagne aan nieuw personeel te komen. De werving is enkele weken geleden van start gegaan en de eerste gesprekken zijn al geweest. Binnenkort kunnen de eerste nieuwe medewerkers beginnen.

In uiterste geval sluiting
De ouders hebben begrip voor de situatie, Zorgen hebben ze ook, zegt Hollander. Als Sinne de kwaliteit niet meer kan waarborgen, volgt in het uiterste geval sluiting van een locatie.