Nieuws

2021-08-19 12:46:00

Taalontwikkeling in de kinderopvang

19 augustus 2021

De bouwstenen voor taalvaardigheid, die liggen vanaf de geboorte voor ieder kind klaar. Door interactie met zijn of haar omgeving leren kinderen om deze bouwstenen ook daadwerkelijk op de juiste plek te leggen.

Taal is zo dichtbij
Een belangrijke ontwikkeling, vertelt Ellis van der Meulen van Sinne kinderopvang, omdat kinderen zo hun gevoelens kunnen uitdrukken en ideeën kunnen uitwisselen. ‘Ouders spelen daarin een grote rol, zij zijn namelijk de eerste personen van wie zij taal horen en zijn dus hun meest nabije communicatie partners’.

Hen betrekken in deze ontwikkeling is dan ook onmisbaar. Sinne organiseert dit jaar voor de tweede keer op rij Vakantieschool, waar naast leerzame activiteiten voor de kinderen, ook ruimte is voor de ouders.

Ouderworkshops
De workshops, waarin Sinne onderstreept hoe belangrijk het is voor de taalontwikkeling om te praten met je kind, worden met veel enthousiasme ontvangen. ‘Ouders worden zich ineens bewust van hoe gemakkelijk het eigenlijk is de taalontwikkeling te stimuleren door simpelweg te benoemen wat kinderen waarnemen.’

En dat leidt tot mooie resultaten. Tijdens de uitstapjes op de Vakantieschool, waarin zij samen zingen, oversteken, zwaaien naar auto’s en spullen verzamelen, zien ze dat kinderen die op de groep nauwelijks spreken, loskomen en hele verhalen vertellen. Het begin van een basis waar kinderen veel van kunnen profiteren.

Samen
Ook het kunnen delen van deze waardevolle lessen vinden ouders een fijne bijkomstigheid. ‘Ouders hebben ons,  maar ook elkaar, een lange tijd niet kunnen spreken. Althans, niet zoals we dat met z’n allen gewend waren. Ook daarvan merken we dat ouders dit initiatief erg waarderen’. Dit jaar organiseerde Sinne voor de tweede keer Vakantieschool op negen verschillende locaties.