Blogs van professionals

2024-01-23 08:31:00

Op jouw gezondheid!

23 januari 2024

In december hebben we misschien tijdens de feestdagen geproost op onze gezondheid. Nu januari is aangebroken, beginnen we aan een nieuw jaar vol met goede voornemens. Deze voornemens hebben vaak betrekking op een gezonde leefstijl. Iedereen hecht immers grote waarde aan gezondheid en dat is niet voor niets. Een goede gezondheid stelt je mede in staat om te kunnen genieten van het leven, er te kunnen zijn voor anderen en je te kunnen ontwikkelen. Bij Sinne kinderopvang maken we de voornemens voor de mentale en fysieke gezondheid van onze kinderen ook in 2024 graag concreet. 

Positief groepsklimaat en voeding...
In eerste instantie doen we dit natuurlijk door te zorgen voor een positief pedagogisch groepsklimaat, waar kinderen nabijheid, zorg en betrokkenheid van leeftijdsgenootjes en pedagogisch medewerkers ervaren en worden aangemoedigd in zich spelenderwijs te ontwikkelen. Daarnaast speelt voeding een grote rol in de gezondheid van kinderen. Bij Sinne zorgen we, vanuit ons voedingsbeleid, voor een gevarieerd aanbod van vezels, fruit en groente. Daarnaast beperken we het gebruik van toegevoegde suikers en zout. We volgen hierbij de richtlijnen van het voedingscentrum.

Slapen…
Maar gezonde kinderopvang is voor Sinne veel meer dan dat. Jonge kinderen hebben veel slaap nodig, ook slapen raakt de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. Algemeen bekend is dat kinderen fysiek uitrusten door slaap, doordat het lichaam is staat wordt gesteld te herstellen van inspanning. Minder bekend is dat de kwaliteit van slapen van invloed is op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Zo verwerken kinderen gebeurtenissen en emoties in hun slaap en worden herinneringen opgeslagen in het geheugen. Daarom zijn onze slaapkamers voorzien van veilige bedjes en zijn ze zo ingericht, dat kinderen weinig prikkels ontvangen. Onze pedagogisch medewerkers zorgen ervoor dat kinderen gedurende de week zoveel mogelijk in hetzelfde bedje, in dezelfde kamer slapen, zodat deze vertrouwt aanvoelt. Daarnaast investeren onze pedagogisch medewerkers in een vast slaapritueel, waarbij, waar mogelijk, aangesloten wordt op de slaapgewoontes van thuis. Zo kunnen kinderen zich ook op de opvang optimaal ontspannen en ontwikkelen in hun slaap.

Handen wassen…
Gezonde kinderopvang gaat ook over een goede hygiëne. Onze ruimtes worden goed schoongemaakt en geventileerd volgens de daarvoor geldende richtlijnen. Pedagogisch medewerkers nemen tijdens hun werk de hygiënevoorschriften in acht bijvoorbeeld met betrekking tot voedselbereiding en het verschonen van kinderen. Ook worden kinderen gestimuleerd om hun eigen persoonlijke hygiëne aan te leren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handen wassen na het plassen of hoesten in de holte van je elleboog!

Zonbescherming…
In de lente en de zomer, wanneer de zon weer meer gaat schijnen, maken onze pedagogisch medewerkers van het insmeren tegen de zonnestralen een goede gewoonte en stimuleren ze het dragen van petjes en zonnehoedjes. Daarnaast zijn er op onze buitenspeelplaatsen ook altijd plekken te vinden voor kinderen om te kunnen spelen in de schaduw. Zo willen we bijdragen aan het voorkomen van zonneschade bij kinderen.

Mediagebruik…
Ook is er aandacht voor op een goede manier omgaan met de media. Vanuit onze pedagogische visie wordt het gebruik van media op onze speelleergroepen en dagopvang zoveel mogelijk beperkt. Uitgangspunt hierbij is dat jonge kinderen zich vooral ontwikkelen door actief te handelen en te ervaren. Soms maken we een uitzondering. Bijvoorbeeld wanneer een digitaal prentenboek meerwaarde heeft voor de beleving van een thema of de ontwikkeling van kinderen. Voor de oudere kinderen op de BSO bestaat vaak de mogelijkheid om te gamen, want niet alle schermtijd is per definitie slecht voor de ontwikkeling van kinderen. Pedagogisch medewerkers zorgen voor een goede balans tussen mediagebruik en andere activiteiten en hanteren duidelijke richtlijnen voor de keuze en duur van een spel.

Bewegen in een natuurlijke omgeving…
Bij Sinne erkennen we het belang van voldoende uitdaging en beweging, frisse lucht en het oefenen van motorische vaardigheden voor de gezondheid van kinderen. Daarom worden kinderen op alle opvangsoorten gestimuleerd om veel buiten te spelen en te bewegen! Op onze buitenspeelplekken zorgen we hierbij voor een zo groen mogelijke inrichting. De effecten van een groene buitenspeelruimte zorgen voor meer biodiversiteit in de omgeving en hebben tegelijkertijd ook invloed op de het kunnen ontdekken en ervaren van de natuur voor kinderen. Op veel locaties van Sinne zijn daarom moestuintjes aangelegd waarin de kinderen zelf kunnen tuinieren, kunnen volgen hoe iets groeit en leren zorgdragen voor de natuur. Zo worden kinderen bij Sinne in staat gesteld een goede band met de natuur op te bouwen vanuit de overtuiging dat dit bijdraagt aan hun welzijn.

Gezonde kinderopvang…
Gezonde kinderopvang is daarmee een breed begrip bij Sinne en nauw verweven met onze pedagogische visie. Vanuit onze rol en taak dragen we graag bij aan de gezondheid van onze kinderen zodat zij zich ontspannen en goed voelen, lekker in hun lijf zitten en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Langs deze weg wensen wij bij Sinne alle kinderen en hun ouders een gezond 2024 toe!