Blogs van professionals

2024-04-02 14:41:00

Ontspannen ouders zorgen voor blije kinderen!

2 april 2024

Iedere kinderopvang heeft een eigen missie en visie, zo ook Sinne. In onze missie en visie staat onder andere omschreven dat we in samenwerking met ouders, onderwijs en andere partners willen meewerken aan een leefbare, duurzame en ontspannen samenleving. Deze drie begrippen zouden op diverse manieren uitgelegd kunnen worden. Als we het binnen Sinne hebben over een leefbare en duurzame samenleving, dan denken wij aan het maken van milieubewuste keuzes. We kiezen bijvoorbeeld voor gezonde voeding en zoveel mogelijk voor duurzaam materiaal. Daarnaast willen we kinderen een gezonde leefstijl aanleren en vinden we het belangrijk dat kinderen een band opbouwen met de natuur.

Ontspannen samenleving
Wanneer we bij Sinne aangeven dat we willen meewerken aan een ontspannen samenleving, denken we in eerste instantie aan kinderopvang als participatie instrument die ouders in staat stelt om te kunnen blijven werken of studeren. Werken of studeren vanuit een gezinssituatie brengt in de praktijk voor veel ouders de nodige uitdagingen met zich mee. Want hoe voorkom je dat voldoende aandacht voor je kinderen en bijbehorende huishoudelijke taken, de kwaliteit van je werk belemmeren? En andersom, hoe zorg je voor voldoende aandacht voor je kinderen wanneer je ook op je werk of studie moet presteren? Voor veel ouders is kinderopvang van hoogwaardige kwaliteit essentieel om werk of studie goed met een gezin te kunnen combineren.

Ontzorgen
Bij Sinne willen we ouders daarom graag ontzorgen. Dit doen wij onder andere door te zorgen voor een inclusief aanbod. Hierbij kun je denken aan het faciliteren van luiers, zonbescherming, beddengoed en voeding voor je kind, waardoor je dat niet zelf hoeft mee te nemen naar de opvang. Maar onder ontzorgen verstaan we bij Sinne ook het meedenken en helpen bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag wanneer je dit moeilijk vindt, of het bieden van opvang in de schoolvakanties of op schoolvrije dagen.

Samenwerken
Naast het ontzorgen van ouders willen we actief met ouders samenwerken in het pedagogisch handelen. Onze pedagogisch medewerkers nemen daarom graag de tijd bij een overdracht tijdens het brengen en halen van de kinderen om met ouders te spreken. Voor ouders is er dan de gelegenheid om iets te vertellen over belevenissen in de thuissituatie, de gezondheid of de ontwikkeling van de kinderen. Pedagogisch medewerkers kunnen ouders informeren over de gang van zaken op de groep. Daarbij kunnen ze met elkaar afstemmen in pedagogisch handelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het hanteren van hetzelfde voedingspatroon of slaapritueel voor jonge kinderen. Maar je kunt ook denken aan hoe je samen wil omgaan met ondersteuning aan wat oudere kinderen bijvoorbeeld wanneer zij ergens angstig voor zijn. Of bijvoorbeeld hoe je hen wil aanmoedigen wanneer iets nog niet lukt. Want in het algemeen geldt dat het voor kinderen fijn is wanneer zij samenhang ervaren in hoe er met hen wordt omgegaan op de groep en thuis. Dit geeft rust in de beleving van kinderen en daarmee ook rust voor ouders in de opvoeding van hun kinderen.

Kennis delen
Iedere ouder heeft wel eens zorgen of vragen over de ontwikkeling van zijn of haar kind. Langdurige zorgen kunnen leiden tot stress in ouderschap. Vaak helpt het dan om tijdig met één van onze pedagogisch medewerkers te sparren over een aanpak die bij jouw visie en opvoeding past. Onze pedagogisch medewerkers hebben veel kennis en vaak een schat aan ervaring die ze graag met jou delen. Bovendien observeren onze pedagogisch medewerkers met regelmaat de ontwikkeling van jouw kind en registreren ze de gegevens in ons kind-volgsysteem KIJK. Deze gegevens worden natuurlijk met jou besproken en kunnen voor jou en voor de opvang veel inzicht geven in de ontwikkeling en ondersteuningsbehoefte van je kind. Wanneer jouw vragen niet meer passen bij de expertise van onze pedagogisch medewerkers, denken zij graag met je mee over bij welke instantie je wel een passend antwoord zou kunnen vinden.

Bij Sinne willen we door ouders te ontzorgen, met hen samen te werken en door kennis te delen graag bijdragen aan rust in ouderschap en daarmee aan een ontspannen samenleving. Want ontspannen ouders zorgen voor blije kinderen nu, maar dragen ook bij aan een ontspannen volwassenen generatie later. En dat is onze missie!