Zuinig met water

De onderwaterprofessoren van Wetsus vragen de kinderen van Sinne om hulp! Ze willen weten hoe we zuiniger kunnen omgaan met water. Natuurlijk kun je minder lang douchen, de kraan uit doen tijdens het tanden poetsen maar zijn er nog meer ideeën? Onderzoek bijvoorbeeld wat je kunt doen met afvalwater op de BSO, school of thuis. Hoe vang je dit water op en hoe kun je dit opnieuw gebruiken? Alle BSO’s mogen ideeën insturen met manieren om zuiniger om te gaan met water. Het beste idee wint de challenge en krijgt een workshop van Wetsus!

Inleveren kan tot 2 april!
Bekijk de video

Hoe gaan we zuinig om met water?

Het wordt steeds droger in Nederland, een probleem van ons allemaal. Zuiniger omgaan met water is daarom belangrijk. We kunnen het probleem niet van vandaag op morgen oplossen.We kunnen wel proberen om een steentje bij te dragen om droogte tegen te gaan in onze eigen omgeving.

Tips en uitleg voor activiteiten op de BSO

 • Algemeen

  Water, wat zijn de eigenschappen van water?

  Er zijn veel leuke proefjes te doen met water. Op het YouTube kanaal van Wetsus ‘Young Wetsus’ vind je verschillende video's. 


  Activiteit

  Wetsus heeft interessante waterproefjes ontwikkeld. Deze proefjes kun je samen met de kinderen uitvoeren.

  De proefjes zijn een mooie inleiding op het thema 'water'. Ze helpen kinderen te begrijpen hoe water zich gedraagt en wat de eigenschappen zijn. Dit kan ze inspireren bij oplossingen. Ook leren ze onderzoeksvaardigheden: onderzoeksvraag, wat verwacht je dat er gaat gebeuren, wat zijn je resultaten en welke conclusie kan je trekken.

  Bekijk de proeven
  Bekijk de uitleg
   

 • Broeikaseffect

  Wat voor gevolgen heeft het broeikaseffect?

  Video's over broeikaseffect:

  Hoe werkt het broeikaseffect?

  Wat is het broeikaseffect?

  Activiteit:
  Wetsus voert in haar lesprogramma altijd een proef uit met twee ijsblokken (Noordpool en Zuidpool), om te zien hoe het zeewaterpeil stijgt. Bekijk de proef. 

 • Bewustwording

  Waarvoor gebruik jij thuis water? En op de BSO? Waarvoor wordt water nog meer gebruikt?

  Hoe groeien planten? En hoe maken we ons eten? Per dag gebruikt iedereen in Nederland gemiddeld 130 liter kraanwater. Het water dat gebruikt is om ons eten mee te produceren en kleding en spullen te maken, is dan nog niet eens meegerekend. Anders zou je meer dan 4000 liter water per dag gebruiken!

  Voorbeelden:

  Hoeveel water kost het om één appel te produceren? 75 liter.
  En een glas sinaasappelsap? 170 liter
  En een hamburger? 2400 liter
  En een T-shirt? 4000 liter

  Activiteit:

  • Maak een collage/fotoverhaal op de groep met waar wij allemaal water voor gebruiken. Laat de kinderen vervolgens bedenken op welke dingen we makkelijk water kunnen besparen.
  • Laat de kinderen een week lang bijhouden hoeveel water we gebruiken op de BSO. Doe bijvoorbeeld bij elke  toilet bezoek, handen wassen of water drinkt een knikker in een pot of kleur langazaam een kleurplaats in. 
  • Ga in een kring zitten. Gooi een bal rond: degene die hem vangt moet een plek in huis noemen waar je water gebruikt. (Je kunt dit ook in een andere spelvorm uitvoeren.
 • Afvalwater

  Manieren om water schoon te maken en te recyclen

  In plaats van minder water te gebruiken, kunnen de kinderen ook gaan kijken hoe we water kunnen hergebruiken. Afvalwater is lang niet altijd vies. Het toilet spoelen we door met schoon drinkwater. Zijn hier andere oplossingen voor te verzinnen?

  Welk afvalwater in huis is nog niet zo vies? Breng in kaart waar we allemaal afvalwater hebben en wat er in zit wat er weer uit moet (denk aan zeep, vuil/modder/bacteriën).


  Bekijk de video over zuiveringsrietjes


  Activiteit (bekijk de video):
  Zelf een filter maken
   

 • Kringloop van het water

  Waar gaat het water naartoe als je het toilet doorspoelt?

  Eerst komt het in het riool, via de rioolbuizen. Het rioolwater komt uit bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), waar ze het schoonmaken. Het is dan nog geen drinkwater, daarvoor is het nog niet schoon genoeg. Wel komt dit water in een rivier of kanaal terecht en stroomt uiteindelijk naar zee. Een deel van dit water verdampt en vormt wolken. Als regen of sneeuw valt het weer op de grond. Het regenwater zakt in de grond, zo ontstaat grondwater. Drinkwaterbedrijven, zoals Vitens, pompen grondwater omhoog en maken hier drinkwater van. Dit drinkwater gebruiken we thuis op veel verschillende plekken, zoals in het toilet.

  Handige video's
  Het Klokhuis over water
  Van Plas tot Plas (hoe werkt een rioolwaterzuivering)

  Activiteit:
  Laat de kinderen een poster maken met de kringloop van het water. Dit kan als startpunt, om te zien wat ze al weten, of juist na het zien van de filmpjes en opzoeken van informatie.

 • Links en video's

  Young Wetsus social media kanaal
  Op het kanaal van Wetsus staan meer video's van proefjes, als je zoekt op Young Wetsus.

  Vitens – drinkwaterbedrijf in Friesland:

  Waterschappen
  Twee pagina’s met activiteiten en filmpjes over droppie: een waterdruppel die als mascotte fungeert voor de waterschappen. Waar komt Droppie allemaal langs tijdens zijn reis? 

  Natuurbranden