Nieuws

2021-10-08 10:00:00

Voorlezen: belangrijk hoofdstuk in kindontwikkeling

8 oktober 2021

Kun jij je nog herinneren wanneer jij als kind voor het eerst werd voorgelezen? Zat je toen al op school of was dat al eerder, bijvoorbeeld voordat je ging slapen?

Even waande je je in een compleet andere wereld. Dat was niet alleen heel erg leuk, maar ook erg belangrijk voor jouw ontwikkeling.Voorlezen is de derde activiteit die ouders met hun kinderen doen, na buitenspelen en tv-kijken. We zien dan ook dat zo'n 90% van de kinderen tussen de twee en de vijf jaar regelmatig wordt voorgelezen.

Wanneer beginnen we met voorlezen?
Maar wist je dat dat aantal al een stuk lager ligt bij jongere kinderen? Zo'n 30% van de ouders met een baby lezen wel eens voor. Vaak zien we dat ouders aannemen dat het kind te jong is om het verhaal te kunnen volgen. In de praktijk is dat natuurlijk ook zo, maar dat neemt niet weg dat een baby zich niet kan verwonderen over de dingen die hij ziet. Boekjes met een beknopte inhoud met mooie, duidelijke illustraties zijn een prachtige aanvulling op de belevingswereld van het jonge kind.

Voorlezen voor tieners
Ook wanneer kinderen prima in staat zijn om zelf te lezen levert voorlezen een mooie bijdrage aan de taalontwikkeling.  Kinderen leren nieuwe woorden dat hun woordenschat vergroot en pikken ook op hoe een goede zin is opgebouwd. Daarnaast geeft 62% van deze groep kinderen (8-12 jaar) aan dat ze het ontzettend leuk vinden om te doen. Hoe jonger het kind, hoe groter het enthousiasme.

Kinderboekenweek
Deze week is het Kinderboekenweek. De grootste campagne in Nederland om kinderen te laten lezen. Dit jaar is het thema  'Worden wat je wilt', een prachtige gelegenheid om samen met te starten met (voor)lezen. Er zijn verschillende boeken die passen bij dit thema. Op de website Kinderboeken.nl delen we de leukste. 

Tips

  • Twijfel je tussen een digitaal of papieren boek? Onderzoek wijst uit dat kinderen nog steeds voorkeur geven aan fysieke boeken. Snel naar de bieb of boekenwinkel!
  • Stripboeken, avonturenboeken en spannende boeken zijn het populairst bij de oudere kinderen
  • Lukt het jezelf niet om regelmatig voor te lezen? Probeer ook eens een luisterboek. Jonge kinderen kunnen zo goed meelezen met de tekst.
  • Zorg voor activiteiten rondom het thema lezen die kinderen prikkelen. Start bijvoorbeeld in de wijk een buurtbibliotheek waarin alle kinderen uit de buurt boeken van elkaar kunnen lenen of organiseer een verhalen wedstrijd.
  • Werk je op een school of buitenschoolse opvang? Laat kinderen dan eens op een andere manier boek kiezen. Pak de boeken in als een cadeautje en schrijf alleen de eerste zin van het boek op de kaft. Wedden dat dit zorgt voor een leuke twist?