Het is bijna zover: op zondag 26 oktober schakelen we weer over naar de wintertijd. Dit luidt vaak een periode in vol huiselijke gezelligheid en feestelijke winterdagen om naar uit te kijken met je kinderen. Maar voor sommige ouders kan de overgang naar de wintertijd ook een uitdaging zijn. Hoe voorkom je dat de biologische klok van je kinderen ontregeld raakt? En hoe laat je hen wennen aan de nieuwe eet- en slaaptijden?
Wat verandert er met de Wintertijd?
Bij de overgang naar de wintertijd gaat de klok een uur achteruit. Dit betekent dat het ’s avonds eerder donker wordt en ’s ochtends juist eerder licht. Niet alle kinderen passen zich even makkelijk aan deze verschuiving aan. Jongere kinderen zijn vaak nog sterk afhankelijk van hun dagelijkse routine, en veranderingen kunnen hen uit balans brengen. Naarmate kinderen ouder worden, worden ze steeds flexibeler en kunnen ze beter omgaan met zulke veranderingen. Ze weten beter hoe de dag normaal verloopt en kunnen die voorspelbaarheid vasthouden, zelfs als er iets verandert. Oudere kinderen kunnen bovendien taal gebruiken om hun gevoelens te uiten, vragen te stellen en gerustgesteld te worden. Toch kan ook voor hen de overgang naar de wintertijd lastig zijn.
Gevolgen van de wintertijd voor kinderen
Met de wintertijd staan kinderen in principe een uur later op dan normaal. In de praktijk worden ze vaak nog wakker op het tijdstip van de zomertijd. Dit kan ervoor zorgen dat het voor hen voelt alsof het ontbijt of de eerste fles later komt dan gewoonlijk. Ook lijkt de dag voor sommige kinderen langer te duren omdat ze volgens hun biologische klok later naar bed gaan. Aan het eind van de dag kunnen ze daardoor extra vermoeid raken, wat zich op verschillende manieren kan uiten. Sommige kinderen worden drukker, anderen hebben een korter lontje, en weer anderen zijn te moe om goed te eten. Gelukkig wennen de meeste kinderen snel, maar er zijn dingen die je als ouder kunt doen om dit proces te versnellen.
Hoe help je je kind wennen aan de wintertijd?
Een effectieve manier om je kind te helpen wennen aan de wintertijd is door geleidelijk de bedtijd aan te passen in de dagen voor de wintertijd ingaat. Breng je kind elke dag iets later naar bed, zodat de overgang in slaap- en eettijden soepeler verloopt.
Als de wintertijd eenmaal is begonnen, kun je het verschil in licht en donker benutten om je kind te helpen wennen. Trek ’s avonds eerder de gordijnen dicht en creëer wat schemerlicht in huis, zodat je kind zich kan voorbereiden op de nacht. Het verduisteren van de slaapkamer kan ook helpen om een rustige slaapomgeving te creëren.
Beperk schermtijd voor het slapen
Wees in deze periode extra alert op schermgebruik voor het slapengaan. Het licht van schermen houdt de hersenen actief, zelfs als je kind alleen maar een filmpje kijkt. Wat je juist wilt, is dat het brein van je kind langzaam tot rust komt, zodat hij of zij makkelijker in slaap valt.
Hou routines vast
Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de gebruikelijke routines. Dit helpt je kind te ervaren dat er, ondanks de wintertijd, weinig verandert. De voorspelbaarheid van het dagritme blijft daarmee in stand. Ook op de opvang zorgen we ervoor dat de dagelijkse structuur hetzelfde blijft, zodat de kinderen zich hieraan kunnen vasthouden.
Neem zelf de tijd om te wennen
Als ouder is het belangrijk om zelf ook rustig de tijd te nemen om aan de wintertijd te wennen. Goed voor jezelf zorgen betekent dat je beter in staat bent om je kinderen te ondersteunen wanneer zij hun ritme moeten aanpassen. Gelukkig zijn de meeste kinderen en volwassenen veerkrachtig genoeg om zonder problemen aan de nieuwe tijd te wennen.
Hulp nodig?
Mocht je kind toch moeite blijven houden met eten en slapen, zelfs na een normale wenperiode, aarzel dan niet om contact op te nemen met het opvoedpunt in Leeuwarden of je JGZ-verpleegkundige. Zij kunnen je goed begeleiden en ondersteunen. Vanuit Sinne wensen we jullie een goede nachtrust en veel plezier in de komende wintertijd!
Anke Meijer
pedagogisch beleidsmedewerker Sinne kinderopvang