Ella Del Grosso

Ook Ella Del Grosso, Operationeel Ondersteuner/coach, dook afgelopen jaar ook in de studieboeken. Samen met acht andere collega’s startte zij het traject voor teamcoach.

En niet geheel zonder reden. In haar functie heeft ze altijd een coachende rol gehad maar vanuit haar achtergrond ontbrak een opleiding richting coach. Dit ging altijd prima maar met de komst van de teamreflecties vond zij een stukje theorie toch wel wenselijk.

En die theoretisch achtergrond? Die kreeg Ella. ‘We ontvingen twee lesboeken en voor ieder lesmoment kregen we een aantal huiswerkopdrachten. Ook werd verwacht dat we de hoofdstukken lazen die we de volgende les behandelden.’ Volgens Ella  was dit prima te behappen en had ze er ongeveer twee uurtjes per week voor nodig, naast de vijf volledige trainingsdagen. Deze moment zijn uitgesmeerd over een periode van vijf maanden. ‘In dit geval omdat je ook de rest van je werk er nog bij hebt, anders zou de belasting niet haalbaar zijn.’ Een groot voordeel  van dit tijdspad was dat collega’s die al een meer coachende rol hadden, in deze tijd hun opdrachten konden toetsen in de praktijk.

Wat voor Ella de grootste uitdaging was, was de combinatie met haar huidige baan. ‘Ik heb een contract van 32 uur, dus ik werk vijf dagen en mistte daarom een volledige dag. Mijn werk word niet ineens minder dus dat was de grootste belasting, om het te kunnen combineren met mijn huidige functie’. Ook zag ze daardoor soms de druk bij collega’s toenemen. ‘In de eerste week was er sprake van een calamiteit waar ik niet bij aan kon sluiten. Dat betekent dan wel dat managers toch een stapje harder moesten lopen’. Ondanks deze uitdagingen blijft Ella realistisch. ‘Voor vijf keer is dat prima te overzien.’

Inmiddels is Ella in het bezit van een certificaat voor teamcoach. Hij hangt dan misschien niet aan de muur in haar thuiskantoor, trots is ze er wel op. Ze voelt zich gesterkt nu ze de theorie beheerst. ‘Ik heb geleerd hoe ik op verschillende manieren met teams aan de slag kan gaan, hoe ik de juiste vragen stel. Ieder team vraagt toch iets anders’. Komende tijd staat voor Ella in het teken van de uitrol van de teamreflecties maar dat neemt niet weg dat ze stopt met leren. ‘Ik sta overal voor open en ben nooit angstig om ergens aan te beginnen’. Wel vindt ze dat een leertraject goed moet aansluiten bij je privéleven en loopbaan. ‘Soms is er geen ruimte voor een fulltime opleiding maar wél voor korte cursussen. Kijk naar de mogelijkheden want jezelf ontwikkelingen is zo ontzettend belangrijk.’

Collega worden van Ella? Bekijk onze vacatures!